Urmariţi-ne pe:

Publicat în 22 Mai 2015 Afişări: 26
Imprimare

Pe data de 21.05.2015 a avut loc Adunarea transportatorilor auto din ţară. La întrunire au participat: Dl. Vasile Botnari – minstru al MTID, Dl. Iulian Postică – viceministru MTID,  reprezentanţii Asociaţiei AITA (conducerea Asociaţiei şi reprezentanţi a 70 de firme), al Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor, al Asociaţiilor patronale şi sindicatele din ramură. 
Adunarea a fost deschisă de către Dl. Vasile Botnari care a expus tezele de bază privind activitatea ministerului pe segmentul transport rutier de călători şi mărfuri. Domnia sa a menţionat principalele chestiuni realizate, cele de care este preocupat actualmente şi planurile de viitor.
Au urmat întrebările din partea operatorilor de transport, printre care:
1. Costul autorizaţiilor, care ar putea fi micşorat cel puţin de la anul viitor;
2. Costul combustibilului – neracordat la preţul bursier;
3. Costul asigurării „Cartea verde” – mult mai ridicat ca în alte state;
4. Problemele legate de legislaţia neclară privind demonstrarea capacităţii financiare în vederea obţinerii licenţei;
5. Restituirea tardivă a TVA-ului;
6.    Lipsa infrastructurii ce ar asigura condiţii adecvate pentru respectarea Convenţiei AETR.
7.    Diferenţa dintre datele cîntarelor din diferite state, amplasate la frontiere;
8.    Imposibilitatea utilizării banilor primiţi peste hotare pentru efectuarea cursei următoare;
9.    Implementarea lentă a prevederilor acordurilor şi proiectelor internaţionale de facilitare a transportului internaţional;
10.    Necesitatea revizuirii tarifelor pentru transportul de călători;
11.    Lupta insuficient de activă cu transportul ilicit de călători;
12.    Necesitatea revizuirii modalităţii formare a plăţilor către fondul rutier.

            Preşedintele Asociaţiei AITA Dl. Grigore Bernavschi, în luarea sa de cuvînt, a menţionat realizările pozitive ale ministerului, dar a subliniat şi insistat asupra celor chestiuni ce urmează a fi abordate instantaneu, după care a înmînat ministrului Adresarea deschisă a transportatorilor cu enunţarea principalelor probleme din ramură.
            Reprezentanţii MTID au luat act de problemele enunţate de transportatorii, dînd asigurări privind toată asistenţa necesară în soluţionarea acestora.

 
Publicat în 21 Mai 2015 Afişări: 24
Imprimare

Pe data de 19.05.2015 Preşedintele Asociaţiei AITA, Dl. Grigore Bernavschi, a avut o întrevedere cu dl. Christofer Hartwell, specialist în domeniul antreprenorialului, reprezentant al programului USAID Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător (BRITE). 
Dl. Christofer Hartwell evaluează dificultăţile în administrarea afacerilor generate de cîmpul juridic în care se activează, în vederea stabilirii punctelor vulnerabile ce ar putea fi îmbunătăţite. Suportul subdiviziunii juridice a proiectului poate fi utilizat în acest sens de instituţii şi asociaţii interesate.
Dl. Grigore Bernavschi, preşedintele AITA a făcut referire la principalele probleme cu care se confruntă operatorii de transport autohtoni atît pe plan naţional cît şi cel internaţional.
S-a convenit asupra disponibilităţii părţilor în găsirea tangenţelor pentru o colaborare în viitor.

 
Publicat în 18 Mai 2015 Afişări: 141
Imprimare

În ziua de 15.05.2015, conducătorii Asociaţiei AITA, Dl. Preşedintele Grigore BERNAVSCHI, Secretarul General Dl. Evghenii GUBCEAC şi Şeful BRE Dl. Valentin ARMAŞ au participat la celebrarea evenimentului în incinta Centrului Comunitar pentru Copii şi Tineri „Viitorul” din mun. Chişinău.

Copiii au organizat un mic spectacol cu cîntece şi dans, au recitat poezii.

Din partea Asociaţiei AITA copiilor li s-a oferit cadou un televizor.

 
Publicat în 19 Mai 2015 Afişări: 147
Imprimare

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova de comun acord cu Asociaţia Patronală Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor şi Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto din Republica Moldova Vă invită să participaţi pe data de 21 mai curent, la orele 11.00 la adunarea cu transportatorii rutieri din ţară.

Întâlnirea va avea loc în incinta Palatului Feroviar (sala mare) din municipiul Chişinău.   

Înregistrarea începe la orele 10.30.  

Se propune să fie puse în discuţii următoarele probleme:

1. Discuţii pe marginea situaţiei create în ramura transport rutier din Republica Moldova.

2. Informaţia privind organizarea activităţii I.P. „ANTA” şi cerinţele faţă de operatorii de transport rutieri reieşind din prevederile noului Cod al Transporturilor Rutiere.

3. Probleme privind transportul auto de călători.

Vă invităm să luaţi parte activă la această adunare.

 
Publicat în 14 Mai 2015 Afişări: 233
Imprimare

Uniunea Transporturilor Rutiere Internaţionale (IRU) a informat Asociaţia privind la o schimbare de culoare a paginii de faţa a tuturor carnetelor TIR, în vigoare de la numărul carnetului TIR XF79400001, ca urmare a faptului că coperta frontală va fi imprimată pe hârtie nouă, care este un pic mai uşoară în aparenţă. Grosimea (150 gr/m2), filigranul şi calitatea hârtiei, precum şi alte caracteristici de securitate vor rămâne neschimbate, deşi poate exista o uşoară diferenţă la atingere.

Concomitent, vă accentuăm atenţia, pentru a evita cazurile neprimirii Carnetelor TIR de organele vamale, ca fiind „nevalabile”, că conform procedurii înregistrării Carnetelor TIR eliberate în sistemul TIR, valabilitatea lor întră în vigoare cu data următoare a zilei de eliberare.

SECTION 7.  VALIDITY OF TIR CARNETS AND OBTAINING A TIR CARNET FROM A FOREIGN ASSOCIATION
Validity of TIR Carnets

2. The validity date will be fixed and inserted by your Association. The period of validity will never exceed 60 days from the date following the date of issue. The date of validity cannot be prolonged in any circumstances.

 

Parteneri

 

Proiecte

 

 

 

You are here:   HomePrincipală