Urmariţi-ne pe:

Publicat în 17 Septembrie 2014 Afişări: 119
Imprimare

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova invită agenţii economici autohtoni din sectorul agro-alimentar (producerea fructelor şi legumelor în stare proaspătă şi procesate, produse apicole, producerea bio-fertilizatorilor, etc.), să participe la o misiune economică în Belgia şi Olanda, în perioada 13-17 octombrie 2014.

Citiţi mai multe...

 
Publicat în 22 August 2014 Afişări: 265
Imprimare

Transportatorii din Moldova au transportat la începutul lunii august circa 6,86 mil. tone de mărfuri, ceea ce este cu 7,2% mai mult decât în perioada analogă din 2013.

Potrivit Biroul Naţional de Statistică, cea mai mare creştere a volumului s-a înregistrat în transportul fluvial, datorită dinamizării activităţii Portului Giurgiuleşti - cu 18,4% - până la 97,4 mii tone, cu toate că potenţialul apelor interne ale republicii nu este folosit la maxim.

În transportul auto creşterea este de 11,6% - până la 4,08 mil. tone, la cel feroviar - cu doar 0,7% - până la 2,67 mil., iar în transportul aerian s-a înregistrat o descreştere. Pe cale aeriană au fost transportate în şapte luni doar 400 tone de mărfuri - 56,7% din nivelul anului trecut.

Indicele parcursului mărfurilor s-a redus cu 4,3% - până la 2,202 mlrd tone/km. Cel a mai mare parcurs s-a înregistrat la transportul auto - 1,578 mlrd t/km (-5,8%).

Creşterea parcursului mărfurilor fost înregistrată doar la transportul fluvial - cu 17,4% - până la 300 mii tone/km.

Transportul auto deţine primul loc şi la transportul de pasageri - 64,5 mil. de persoane (-3.3%). La transportul aerian creşterea este de aproape o jumătate - până la 439 mii oameni, la cel fluvial - 74,6 mii (+ 18,8%).

 
Publicat în 13 August 2014 Afişări: 468
Imprimare

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a avut o întâlnire cu membrii Asociaţiei Internaţionale a Transporturilor Auto (AITA) din Moldova, pentru a discuta despre evoluţiile din transportul auto de mărfuri din Moldova.

Vasile Botnari a menţionat că Ministerul monitorizează îndeaproape evoluţiile din transportul auto de mărfuri din Moldova, efectuate sub acoperirea Carnetelor TIR, în vederea asigurării în continuare a funcţionalităţii sistemului respectiv în ţara noastră.

În replică, membrii Consiliului de administrare al AITA au dat asigurări că Asociația este funcțională, conflictul intern existent anterior fiind epuizat definitiv, iar sistemul TIR în Moldova funcţionează fără careva restricţii.

"Asociaţia AITA are stabilită la moment o conlucrare foarte bună cu Uniunea Internaţională de Transport Auto (IRU). Carnetele TIR se eliberează în regim normal, pentru care oferim garanțiile financiare în deplină măsură. Elaborăm și noi proiecte care au ca scop extinderea serviciilor prestate transportatorilor din Moldova", a afirmat președintele AITA, Grigore Bernavschi.

În altă ordine de idei, Ministrul Vasile Botnari a vorbit despre necesitatea organizării întrunirilor cu transportatorii, inclusiv seminare, mese rotunde, pentru a comunica despre schimbările care vor surveni în domeniu, în contextul adoptării noului Cod al Transporturilor Rutiere.

"Codul stabileşte noi condiţii de acces la ocupaţie pentru operatorii de transport rutier: buna reputaţie, capacitatea financiară şi profesională, baza tehnico-materială etc. Este foarte important ca transportatorii să fie informați deja de pe acum despre schimbările pe care va trebui să le implementeze, astfel ca să se poată conforma noilor prevederi când va se încheia perioada de tranziție", a opinat Vasile Botnari.

 
Publicat în 21 August 2014 Afişări: 303
Imprimare

Prim-ministrul Iurie Leancă a dat miercuri startul proiectului de reabilitare a şoselei Chişinău-Ungheni-Sculeni (R1).

Potrivit agenţiei "INFOTAG", cu referire la serviciul de presă al Guvernului, Premierul a îndemnat contractorii să dea dovadă de responsabilitate maximă pentru a finisa lucrările la timp şi calitativ.

"Lansăm în acest an mai multe proiecte de reabilitare a drumurilor din centrul, sudul şi nordul ţării. Traseul R1 este important pentru economia Republicii Moldova", a spus Premierul.

După cum a comunicat anterior, şoseaua are o lungime de 100 km. Licitaţia pentru reconstrucţia lui a fost câştigată de compania azeră EVRASCON şi compania cehă OHL. Compania EVRASCON, care a început astăzi lucrările, este responsabilă de reconstrucţia şoselei pe două porţiuni, va extinde drumul la patru benzi, va repara podeţurile, va amenaja trotuarele şi accesul în curţi în localităţile Vatra şi Străşeni.

Compania OHL s-a angajat să reconstruiască porţiunea dintre kilometrii 24 şi 68 a şoselei, să reabiliteze zece poduri, să construiască un pasaj denivelat peste calea ferată şi sisteme de colectare şi evacuare a apelor şi să construiască un drum de ocolire de opt kilometri a oraşului Ungheni.

Investiţia totală pentru reconstrucţia drumului este de circa 80 de milioane de euro. Şoseaua este reparată cu suportul Băncii Europene de Investiţii.

Se planifică ca lucrările de reabilitare să se încheie în iulie 2016.

 
Publicat în 13 August 2014 Afişări: 561
Imprimare

Informăm membrii Asociaţiei AITA, că luni 11 august 2014, în incinta Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova, a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat preşedintele Asociaţiei AITA – Grigore BERNAVSCHI,  Vice Secretarul General BSEC-URTA – Adrian ALBU şi Vice Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova – Vladimir Cebotari.

La această întâlnire s-au discutat întrebări, legate de colaborare în ramura transportului din zona bazinului Marii Negre, proiecte ca: implementarea Certificatului Internaţional de Cântărire Unic a unităţilor de transport, liberalizarea treptată  a pieţii serviciilor de transport în zona bazinului Marii Negre, extinderea zonei folosirii a Permisurilor BSEC, crearea Coridoarelor verzi TIR-EPD în terminalele vamale pentru ţările membre BSEC-URTA cointeresate.

Reprezentatul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii drumurilor a menţionat cu plăcere dinamica pozitivă în colaborarea cu reprezentanţii Asociaţiei AITA şi BSEC-URTA anume în Republica Moldova, ţara care are o poziţie strategico-geografică între Occident şi Orient.

Participanţii la întâlnire s-au expus într-un mod optimist, că datorită conlucrării proiectele menţionate vor putea fi realizate în favoarea transportatorilor, nu doar celor din Republica. Moldova, dar şi celor de peste hotare.

 

Calendar de Evenimente

September 2014
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Parteneri


Proiecte

 

 

 

You are here:   HomePrincipală